Voor Ambulancezorg Nederland heeft MCW de afgelopen periode een e-learning ontwikkeld. Wat wordt er van de ambulancemedewerkers en centralisten op de meldkamer verwacht als er een (grote) ramp gebeurt?

Denk bijvoorbeeld aan het kraanongeluk in Alphen aan de Rijn, een grote brand waarbij asbest vrijkomt of een kettingbotsing met meerdere auto’s. De veiligheidsregio’s schalen dan op, en voor iedere opschaling bestaan procedures en draaiboeken. Per 1 januari 2016 zullen deze procedures voor de ambulancezorg worden aangepast. Tijd dus om de medewerkers van deze veranderingen op de hoogte te brengen!

E-learning opgeschaalde ambulancezorg van start Stills uit de animaties die verspreid door het programma te vinden zijn

Hiervoor hebben wij ons afgelopen tijd mogen verdiepen in de opgeschaalde ambulancezorg en wat dit voor de mensen in de ambulances en in de meldkamer betekent. In samenwerking met Het Netwerkcentrum hebben we voor Ambulancezorg Nederland een e-learning ontwikkeld, een combinatie van film, animatie en interactieve games. Hiervoor hebben we een kettingbotsing nagebootst op een oefenterrein in Duitsland, met 20 ambulances, 50 figuranten en een hele enthousiaste crew. In een interactief schema stellen alle hoofdrolspelers in het proces zichzelf aan je voor. De centralisten kunnen zelf oefenen met een interactief schakelschema, waarin wordt gesimuleerd wie aan wie gekoppeld moet worden tijdens een opschaling.

E-learning opgeschaalde ambulancezorg van start Interactief model waarin de hoofdrolspelers zich voorstellen.

Het uitrollen van het programma onder de Ambulancediensten heeft MCW ook verzorgd. Alle deelnemers worden beheerd in een backoffice-systeem en kregen een uitnodiging via de mail, met een password om in te loggen. Sinds de uitrol op 20 november zijn er al duizenden deelnemers met het programma aan de slag geweest. Helaas is de e-learning is alleen voor ambulance- en meldkamerpersoneel toegankelijk, u kunt wel de introductiefilm bekijken.