De openingstentoonstelling ‘Dit Zijn Wij’ in Museum de Voorde gaat over zes generaties. Via allerlei interactieve elementen ontdek je als bezoeker wat generaties met elkaar gemeen hebben en wat ze van elkaar onderscheidt. MCW ontwikkelde alle AV en multimedia voor de tentoonstelling.

De tentoonstelling gaat over generaties van de jaren ‘50 tot nu. Over opgroeien in een tijdgeest met hele specifieke kenmerken, met eigen ideeën, zekerheden, zorgen, iconen en defining moments. Wie was ik? En wie ben ik nu? Wat vond ik belangrijk en wat deed dat met mij? En wie ben ik dan nu?

130 ‘defining moments’ verbeeld

Iedere generatie - vanaf de verloren generatie tot de millennials -  is in de tentoonstelling als stijlkamer ingericht met passend decor en meubilair, collectie, props, soundscapes, diverse historische filmfragmenten op schermen en levensgrote projecties verbeelden iedere generatie.

Vijf thematische interactieve schermen vertonen daarbij belangrijke, ontroerende en ingrijpende gebeurtenissen vanaf de jaren ’50 tot nu in tekst en bewegend beeld. Belangrijke gebeurtenissen op het gebied van mode, muziek, techniek, rampen, lief en leed. Na uitvoerige research en beeldselectie selecteerden wij 130 belangrijke gebeurtenissen en werkten dat uit tot prachtige interactieve filmische tijdlijnen.

Generatie ?... Een voorspelling in de glazen bol

De laatste kamer in de tentoonstelling gaat over ‘Generatie ?’. Dit is de generatie die nu volwassen wordt. Bezoekers mogen een paar minuten plaatsnemen in een relaxte fauteuil en met een moderne gamecontroller belangrijke gebeurtenissen in de glazen bol voorspellen. Dat wat deze generatie vormt, gebeurt namelijk nu, morgen en de komende tien tot twintig jaar. Alle keuzes van de bezoekers worden opgeslagen en zorgen zo voor een mooie ‘ranking’ aan het einde van het spel.

De tentoonstelling ‘Dit Zijn Wij’ is van 13 april 2019 t/m 2 februari 2020 in Museum De Voorde Zoetermeer te bezichtigen.

 

Tentoonstellingsontwerp: XPEX Experience Experts

Scenario, regie, AV en multimedia: MCW / creative agency i.s.m. XPEX Experience Experts

Bouw: Heijmerink Wagemakers Vormgeversatelier

Techniek: MAV

Autoloze zondag, 1973. Beeld uit de tentoonstelling 'Dit zijn wij!'. Foto: Spaarnestad Photo.

Museum de Voorde: Nieuw museumconcept

Er wonen allerlei mensen in jouw buurt. De buurvrouw houdt van gangsterrap, de buurman luistert klassiek. Aan het einde van de straat gaan ze ‘s zomers naar het naaktstrand, in het blok verderop naar Marokko. Gek eigenlijk, dat er zoveel verschillen zijn tussen mensen in jouw buurt. Vraag jij je weleens af hoe dat komt? En hoe je daarmee om moet gaan?

Museum De Voorde in Zoetermeer gaat over die verschillen en over de overeenkomsten tussen mensen. Aan de hand van activiteiten rond actuele thema’s en tentoonstellingen maakt het museum inzichtelijk dat we meer op elkaar lijken dan we denken. En dat het ok is om jezelf te zijn. 

De basis voor onze tentoonstellingen wordt gevormd door onze Collectie Populair Design van de jaren ‘50 tot nu. Die staat voor verschillende en veranderende levensstijlen. Ontdek de verhalen achter de objecten en ga hierover in gesprek met familie, vrienden en collega’s. 

museumdevoorde.nlOver jou en mij, hier en nu.