In het Kwaliteitsvenster van ziekenhuizen en revalidatiecentra staan vanaf deze maand dertig onderwerpen en behandelingen. Drie jaar geleden, bij de start van het venster, waren dat er nog tien. MCW / creative agency bedacht en creëerde voor de nieuwe behandelingen een speciaal gedeelte op het Kwaliteitsvenster. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy is trots op de informatie voor patiënten: "Het is echt een mijlpaal voor revalidatiecentra en ziekenhuizen.”

Bezoekers kunnen op de website nu niet alleen de meest recente cijfers vinden over algemene kwaliteit van zorg en revalidatiezorg, maar ook van tien veelvoorkomende of planbare behandelingen. Nieuw zijn onder andere cijfers over prostaatoperaties, longkanker, geboortezorg, de operatie aan een verwijde buikslagader en staaroperaties.

Meest recente cijfers

Het gaat om de meest recente cijfers, dit zijn gegevens over 2016. Deze cijfers zijn 1 juni aangeleverd aan Zorginstituut Nederland of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Alle cijfers worden afgezet tegen een landelijk gemiddelde en waar mogelijk vergeleken met 2015. Ook zijn de cijfers voorzien van een toelichting door het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Yvonne van Rooy: “De informatie is betrouwbaar, omdat we in het Kwaliteitsvenster gegevens tonen die we ook aan de IGZ en het Zorginstituut aanleveren. Daarnaast staan in het Kwaliteitsvenster cijfers over medewerkerstevredenheid en patiënttevredenheidsonderzoeken die zijn uitgevoerd door externe organisaties.”

Over het Kwaliteitsvenster

In het Kwaliteitsvenster kunnen patiënten in één oogopslag de kwaliteit van zorg bekijken van een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Bijvoorbeeld de zorg voor ouderen, resultaatmeting bij revalidatie of de wachttijden. Per onderdeel krijgt de patiënt niet alleen cijfers te zien, maar ook informatie over de context van de kwaliteitsinformatie. Wat zegt dit cijfer over de kwaliteit van zorg van een ziekenhuis of revalidatiecentrum? En waarom is een cijfer hoger of juist lager dan het landelijk gemiddelde?

Gebruikersvriendelijke beheeromgeving

MCW breidde de afgelopen maanden de website en afgeschermde beheeromgeving fors uit met de 10 behandelingen. Alle ziekenhuizen en revalidatiecentra kunnen via een beveiligde en gebruikersvriendelijke beheeromgeving zelf alle gegevens en scores bijhouden.

Meer informatie


Een volledig overzicht van de Kwaliteitsvensters van alle ziekenhuizen en revalidatiecentra is te bekijken op www.nvz-kwaliteitsvenster.nl.