MCW heeft, samen met het Delftse bureau Kiss the Frog, 25 interactieve exhibits ontworpen en geproduceerd voor het educatieve centrum van het King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (KACARE) in Riyadh, Saudi-Arabië.
Mede dankzij deze exhibits krijgt de Arabische jeugd op een speelse en interactieve manier inzicht in alle mogelijke vormen van duurzaamheid.
Achtergrond
Klimaatverandering en duurzaamheid zijn zaken die de hele wereld aangaan. Ook in Saudi-Arabië is men daarom druk bezig met het onderzoeken van klimaatneutrale en duurzame energie-oplossingen. Om ideeën over duurzaamheid te stimuleren, is in de hoofdstad Riyadh het King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (KACARE) gebouwd. Een centrum waar wetenschappers elkaar ontmoeten en samen kunnen werken aan een sterke en duurzame toekomst voor Saudi-Arabië.
Een belangrijk onderdeel van de KACARE-stad is een educatief centrum, waar scholieren uit Saudi-Arabië op een aansprekende wijze kunnen leren over duurzame energie. Het centrum bestaat uit diverse collegelokalen en een grote tentoonstellingsruimte.
De Vraag
Bedenk en realiseer diverse interactieve exhibits om de Arabische jeugd op een speelse en aansprekende manier inzicht te geven in duurzame energie.
Onze aanpak
Om de ongeveer 25 interactieve exhibits te realiseren, werkte een vast team vijf maanden lang nauw samen. Uitdagingen waren er hierbij genoeg. Allereerst werd een algemene grafische stijl ontwikkeld die aansloot bij het algehele concept van de tentoonstelling zoals dat was ontwikkeld door een Londens bureau. Alle exhibits moesten zowel in het Engels als in het Arabisch ontwikkeld worden, wat ook weer een speciale uitdaging gaf. Vervolgens is voor elk afzonderlijke exhibit een grafisch ontwerp en een storyboard ontwikkeld en afgestemd met de klant. Na goedkeuring zijn de verschillende disciplines aan de slag gegaan met de animaties, interactieve programma’s en films om een geheel te produceren.
Het resultaat
In verschillende ruimtes komen diverse duurzaamheidsthema's aan bod. Zo maken scholieren een virtuele rit vanuit het stopcontact tot aan de elektriciteitscentrale, gaan ze op sollicitatiegesprek voor de functie van Energie Minister, spelen ze uitdagende games met elkaar en bouwen ze een eco-vriendelijk huis. Ook kunnen ze op multimediale wijze zien wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor hun eigen omgeving.
Ondanks de omvang van het project en het tijdsframe waarbinnen alles gerealiseerd diende te worden, ademt de educatieve tentoonstelling één prachtige sfeer. Onze trots voor dit project groeide nóg meer toen het science center op de shortlist eindigde bij de Museum & Heritage Awards 2013.